Specialist in de openbare ruimte

Aanlichten Mariënburgkapel Nijmegen

Deze 15e eeuwse kapel heeft door de jaren heen dienst gedaan als kloosterkapel, kerk, militair hospitaal, turfschuur, fabriek en gevangenis. In opdracht van gemeente Nijmegen heeft Ziut het lichtontwerp gemaakt en de installatie verzorgd. We gebruikten 37 led-spots die we elk afzonderlijk in kleur kunnen aansturen. Nu is de verlichting van de kapel net zo kleurrijk als zijn geschiedenis.


Turbulente periode

Ook de afgelopen twintig jaar was een turbulente periode voor de Mariënburgkapel. Tussen 1990 en 2000 is het gebouw compleet verbouwd: de tijdelijke constructies eromheen werden verwijderd, het LUX-theater en de nieuwe Bibliotheek verrezen, het Arsenaal werd gerenoveerd en de kapel werd weer het stralende middelpunt op het plein. In 2009 kreeg de Mariënburgkapel bovendien de functie van ‘Huis van de Nijmeegse geschiedenis’.


Nieuwe controller

Om deze nieuwe start te benadrukken, heeft Ziut de kapel in verschillende stappen aangelicht. Rond de kapel staan 37 RGB led-spots van Philips die de muren van de kapel aanstralen. Werd de verlichting voorheen aangestuurd door een computer die één kleur uitgaf voor alle spots; Ziut heeft een nieuwe controller geïnstalleerd die alle spots separaat aanstuurt. Inclusief bijbehorende verlichtingsprogramma’s, geheel op basis van de wensen van de gemeente Nijmegen.


Rood-wit-blauwe verlichting

De nieuwe controller hult de Mariënburgkapel normaal gesproken in een regenboogpatroon, maar bij speciale gelegenheden zijn er nog veel meer mogelijkheden. Zo wordt de kapel op Koninginnedag in het rood-wit-blauw-oranje aangelicht, tijdens de Nijmeegse Vierdaagse in het groen-oranje, enzovoort. Mede daardoor kan de kapel dus weer heel wat jaren in de juiste sfeer mee.
 

De Mariënburgkapel kan in diverse kleuren worden aangelicht.
Nu is de verlichting net zo kleurrijk als de geschiedenis van de kapel.

Neem contact op

Bel 026 800 19 00, stel uw vraag via het formulier, of zoek een vestiging in uw buurt.

Contact
Ziut Uitgelicht
Wecycle_Ziut_Bakkie_2017_HR525x350.jpg Overhandiging Armatuur Jan-Martijn525x350.jpg smartflowerzevenaar525X350.jpg valkenburg525x350.jpg LangetrapLandgraaf525x350.jpg

Ziut wint Gouden Bakkie Award 2017

Start vervanging openbare verlichti...

Zevenaar plaatst Smartflower voor d...

Nieuw licht op Valkenburg aan de Ge...

Langste trap van Nederland verlicht...

Neem contact op

Bel 026 800 19 00, stel uw vraag via het formulier, of zoek een vestiging in uw buurt.

Contact