Specialist in de openbare ruimte

Origami lichtmasten in Drachten

In opdracht van gemeente Smallingerland heeft Ziut in Drachten een aantal opmerkelijke lichtmasten geplaatst en aangesloten. De vormgeving doet denken aan origami, een prachtig gevouwen stalen plaat ontworpen door ipv Delft. De bijzondere masten geven het Raadhuisplein een uniek eigen karakter, precies wat de gemeente beoogde.


Cruciale rol in groot project

De gemeente Smallingerland wilde het Raadhuisplein te Drachten volledig opnieuw inrichten, wat eind 2015 geheel opgeleverd moet worden. Inmiddels zijn er al woningen gecreëerd, veel winkeloppervlak en zijn zowel boven als onder de grond vele parkeerplaatsen. Het doel is een levendig plein met ruimte voor horeca en muziekoptredens. Het karakter van het plein is bepalend voor de sfeer, waarbij een cruciale rol is weggelegd voor verlichting en de vormgeving van de masten.


Speciaal ontworpen origami-masten

ipv Delft heeft speciaal voor deze opdracht masten ontworpen. De vormgeving doet denken aan origami: een sculpturale vorm uit gevouwen plaat. In de voet van de mast zijn functies gebundeld als een zitgelegenheid en marktaansluitingen. De onderhoudsarme stalen masten zijn minder kwetsbaar voor lichte aanrijdingen of andere beschadigingen en zijn na afloop van hun levensduur vrijwel volledig te recyclen. Los van de vraag of u ze mooi vind (wij vinden van wel), is dit functioneel een uitstekend ontwerp.


Nauwkeurig manoeuvreren

Het plaatsen van de masten was nog geen sinecure, maar is vlekkeloos verlopen. Alles aan deze lichtmasten is opmerkelijk, ook de plaatsing was anders dan normaal. In de voorbereiding is grote zorg besteed aan de voet waarop de masten verankerd moesten worden. Je moet ervan verzekerd zijn dat alles feilloos klopt alvorens je de mast de lucht in hijst om hem te plaatsen. Uiteindelijk paste het allemaal precies. Er zijn 6 masten van 6 meter hoog geplaatst, maar ook twee grotere: van 12,5 en van 13 meter hoogte. Daarmee is het wel even nauwkeurig manoeuvreren. Het eindresultaat? Beoordeel zelf maar. Wij zijn er heel tevreden mee.

 
In Drachten heeft Ziut opmerkelijke lichtmasten geplaatst en aangesloten.
De vormgeving van deze lichtmasten doet denken aan origami, een prachtig gevouwen stalen plaat.

Neem contact op

Bel 026 800 19 00, stel uw vraag via het formulier, of zoek een vestiging in uw buurt.

Contact
Ziut Uitgelicht
Wecycle_Ziut_Bakkie_2017_HR525x350.jpg Overhandiging Armatuur Jan-Martijn525x350.jpg smartflowerzevenaar525X350.jpg valkenburg525x350.jpg LangetrapLandgraaf525x350.jpg

Ziut wint Gouden Bakkie Award 2017

Start vervanging openbare verlichti...

Zevenaar plaatst Smartflower voor d...

Nieuw licht op Valkenburg aan de Ge...

Langste trap van Nederland verlicht...

Neem contact op

Bel 026 800 19 00, stel uw vraag via het formulier, of zoek een vestiging in uw buurt.

Contact