Specialist in de openbare ruimte

Lichtmanagement

Voor het bedienen van uw openbare verlichting bent u niet altijd afhankelijk van uw netbeheerder. U kunt zelf aanvullende of alternatieve technieken inzetten die het mogelijk maken om verlichting per wijk, straat of mast te schakelen of te dimmen. Zo kunt u kosten en energie besparen, de CO2-footprint verminderen en lichtvervuiling terugdringen. Maar u kunt ook de veiligheid vergroten of de juiste sfeer of uitstraling creëren. Het is maar net wat uw doelstellingen zijn.

Methoden om verlichting aan te sturen

 • Netbeheerder schakelt 
  Alle lichtmasten zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Op een vast tijdstip stuurt de netbeheerder een toonfrequent (TF-)signaal door de elektradraad en alle lichtmasten gaan direct aan of uit. In een privaat net kunt u een controller aan elke schakelkast toevoegen waarmee u via GPRS zelf kunt schakelen en dimmen vanuit een controlroom.
   
 • Avond- / nachtsysteem 
  U kunt het elektriciteitsnet zodanig aanleggen dat lichtmasten om en om op de ene netvoeding of op de andere aangesloten zijn. Dan kan de netbeheerder beide groepen apart aansturen via het TF-signaal. Zo kan een groep in een tijdsbestek geheel uitgeschakeld worden. Of plaats daarbij een dimmer in elke mast zodat u ook kunt dimmen.
   
 • Autonoom schakelen en dimmen 
  In iedere lichtmast kan een controller geplaatst worden die het binnenkomende TF-signaal aanpast volgens een vooraf ingesteld programma. Zo kunt u die lichtmasten later in- of eerder uitschakelen, of ze in een tijdsbestek uitschakelen of dimmen. 
   
 • Sensoren
  Iedere lichtmast of schakelkast kunt u koppelen aan een sensor, bijvoorbeeld een verkeersteller of een bewegingssensor. De lichtmast reageert daarop volgens een vast programma, bijvoorbeeld feller branden zodra er meer verkeer komt.
   
 • Tweeweg-telemanagement
  Vanuit een centrale controlroom stuurt een operator commando’s via het mobiele netwerk GPRS (3G). Deze worden herkend door een segmentcontroller (met data-abonnement) in elke lichtmast of schakelkast. Deze stuurt via radiofrequente techniek het commando door naar de dichtstbijzijnde lichtmast, die het weer doorstuurt naar de volgende, etc. Via dezelfde weg worden ook data teruggestuurd, bijvoorbeeld over eigen functioneren. Zo heeft u maximale controle.

Alle methoden vanuit één controlroom

Het komt zelden voor dat één methode afdoende is voor uw hele areaal. Meestal zijn combinaties van methoden ideaal. Ziut integreert alle methoden tot één overzichtelijk bedieningssysteem. Daarmee kunt u zelf uw lichtmanagement uitvoeren. Maar u kunt het ook overlaten aan onze ervaren experts in onze volledig ingerichte City Control Room. Zo bent u verzekerd van kwalitatief lichtmanagement. Bovendien kunnen we alle methoden niet alleen leveren, maar ook beheren en onderhouden. 


Advies op maat

Uw lichtmanagement inrichten is geen eenvoudige klus. Gelukkig kunt u rekenen op de specialisten van Ziut. Samen brengen we uw specifieke situatie en wensen in kaart. We bespreken voor- en nadelen van alle geschikte methoden. Zo komen we samen tot uw ideale lichtmanagement. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek >>

Wilt u zelf bepalen wanneer uw verlichting aan of uitgaat?
Er bestaan diverse methoden om uw openbare verlichting te schakelen en te dimmen. Ook kunt u methoden combineren. De specialisten van Ziut helpen u de juiste keuze te maken.

Neem contact op

Bel 026 800 19 00, stel uw vraag via het formulier, of zoek een vestiging in uw buurt.

Contact
Ziut Uitgelicht
Wecycle_Ziut_Bakkie_2017_HR525x350.jpg Overhandiging Armatuur Jan-Martijn525x350.jpg smartflowerzevenaar525X350.jpg valkenburg525x350.jpg LangetrapLandgraaf525x350.jpg

Ziut wint Gouden Bakkie Award 2017

Start vervanging openbare verlichti...

Zevenaar plaatst Smartflower voor d...

Nieuw licht op Valkenburg aan de Ge...

Langste trap van Nederland verlicht...

Neem contact op

Bel 026 800 19 00, stel uw vraag via het formulier, of zoek een vestiging in uw buurt.

Contact